Probleemoplossend werken

Doelgroep

Juridische beroepsgroepen en en andere geïnteresseerden.

Doel

Tijdens deze workshop krijgen de deelnemers inzichten en vaardigheden om het werkelijke probleem waar mensen mee te maken hebben op een duurzame wijze op te lossen.
Als jurist bekijken we conflicten door een juridische bril. We zien het juridisch geschil. Het onderliggend conflict is doorgaans veel breder. Dat gaat ook over de onderlinge verhouding tussen mensen, de emoties die spelen, percepties die de betrokkenen van elkaar hebben, enz. In hoeverre kan de jurist daarmee aan de slag gaan?

Inhoud

Tijdens de workshop wordt onder meer aandacht besteed aan:

  • een brede kijk op conflicten (de conflictijsberg)
  • het belang van belangen
  • het omgaan met emoties
  • het saneren van communicatieproblemen
  • concrete methodieken om met onderliggende problemen aan de slag te gaan (bv. conflictvragenlijst, probleemoplossende rechtspraak, ...).

Werkvormen

Er wordt rond concrete vragen, casussen en stellingen interactief gewerkt in kleine groepjes of met de voltallige groep in een cirkelgesprek. Er is een uitwisseling van eigen ervaringen en van inzichten van de workshopbegeleider.

Workshopbegeleider

Eric Lancksweerdt. Hij is auteur van het boek "Menselijke kracht in het recht. Een ontwikkelingsgerichte visie op het recht en de rechtspraktijk, met speciale aandacht voor persoonlijke groei, samenwerking en creativiteit" (uitgeverij Larcier). Over het onderwerp van het boek verscheen ook een artikel in de juristenkrant en in het Rechtskundig Weekblad.

Eric Lancksweerdt is sedert kort hoofddocent aan de universiteit van Hasselt, waar hij de vakken "onderhandelen en bemiddelen" en "juridisch schrijven" geeft. Voordien was hij eerste auditeur-afdelingshoofd bij de Raad van State. Hij is ook nog gastprofessor aan de universiteit Antwerpen, waar hij tevens praktijkassistent is. Eric Lancksweerdt promoveerde met een proefschrift over burgerparticipatie op het lokale bestuursniveau.

Hij is auteur van talrijke publicaties op het vlak van bemiddeling, burgerparticipatie en nieuwe benaderingen in het recht.

Praktisch

De workshop kan worden gegeven op verzoek van elke geïnteresseerde organisator. Zij kan ook "in house" plaatsvinden (bv. in advocatenkantoren, notariskantoren, openbare besturen, ...).

De workshop duurt vier uren (een halve dag).

Maximum 20 deelnemers.

Vergoeding voor de workshopbegeleider : 500 euro plus vervoerskosten

Contacteer: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Erkenning

Aan te vragen bij OVB, IGO en Nationale Kamer van Notarissen.

Copyright © 2014 Eric Lancksweerdt - website door webatwork.be