Probleemoplossend werken voor de jurist

Doelgroep

Juridische beroepsgroepen en andere geïnteresseerden.

Doel

De deelnemers kennis laten verwerven over en inzicht laten verkrijgen in nieuwe, probleemoplossende methoden in het recht en de rechtspraktijk.

Inhoud van de lezing

In het recht en de rechtspraktijk tekenen zich nieuwe evoluties af. Eén van die evoluties is dat juristen steeds meer op zoek gaan naar de oplossing van het werkelijke, onderliggende probleem. Dit gaat verder dan de juridisch-technische oplossing van het juridisch geschil. Er wordt gezocht naar conflictoplossing op maat die aan de werkelijke belangen van de partijen tegemoet komt. Er wordt getracht de relatie tussen de partijen te sparen. Het bekomen van duurzame, werkbare oplossingen is het streefdoel.

De laatste jaren ontstonden tal van methoden om probleemoplossend te werk te gaan. Denk maar aan ADR, probleemoplossende rechtspraak (b.v. de Gentse drugbehandelingskamer), probleemoplossend onderhandelen, een verruimde rol van gerechtelijk experts, interdisciplinaire werkmethodes, enz. Deze nieuwe methoden kaderen in een globale vernieuwingsbeweging die zich stilaan aftekent in het recht.

De lezing heeft een dubbel oogmerk:

  • de principes verduidelijken die ten grondslag liggen aan probleemoplossend werken;
  • praktische methoden en voorbeelden toelichten om probleemoplossend te werken.

Concept van de lezing

Een voordracht van ongeveer een uur, gevolgd door een mogelijkheid tot vragen stellen (ook ongeveer een uur).

Er kan ook worden geopteerd voor een formule waarbij uiteenzetting en vraagstelling/discussie door elkaar lopen. De spreker kan ook enkele vragen stellen aan het publiek. Het geheel duurt twee uren. Deze laatste formule is geschikt voor kleinere groepen (maximum 20 personen).

Spreker

Eric Lancksweerdt. Hij is auteur van het boek "Menselijke kracht in het recht. Een ontwikkelingsgerichte visie op het recht en de rechtspraktijk, met speciale aandacht voor persoonlijke groei, samenwerking en creativiteit" (uitgeverij Larcier). Over het onderwerp van het boek verscheen ook een artikel in de juristenkrant en in het Rechtskundig Weekblad.

Eric Lancksweerdt is sedert kort hoofddocent aan de universiteit van Hasselt, waar hij de vakken "onderhandelen en bemiddelen" en "juridisch schrijven" geeft. Voordien was hij eerste auditeur-afdelingshoofd bij de Raad van State. Hij is ook nog gastprofessor aan de universiteit Antwerpen, waar hij tevens praktijkassistent is. Eric Lancksweerdt promoveerde met een proefschrift over burgerparticipatie op het lokale bestuursniveau.

Hij is auteur van talrijke publicaties op het vlak van bemiddeling, burgerparticipatie en nieuwe benaderingen in het recht.

Lezingenreeks

Het onderwerp "Probleemoplossend werken voor de jurist" leent zich niet enkel voor een eenmalige lezing, maar ook voor een lezingenreeks (b.v. drie lezingen).

Praktisch

De lezing kan worden gegeven op verzoek van elke geïnteresseerde organisator. Zij kan ook "in house" plaatsvinden (bv. in advocatenkantoren, notariskantoren, openbare besturen, ...).

Vergoeding voor de spreker : 350 euro plus vervoerskosten (voor een eenmalige lezing).

Contacteer: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Erkenning

Aan te vragen bij OVB, IGO en Nationale Kamer van Notarissen.

Copyright © 2014 Eric Lancksweerdt - website door webatwork.be